18 mei 2015

Recept voor appeltaart

De baktijd voor het bakken van appeltaart volgens dit recept is ongeveer 75 minuten.

Oventemperatuur
Stel de oven op onderstaand temperatuur in om de appeltaart niet aan te laten branden:

Elektrische oven: 180 °C
Heteluchtoven: 165 °C
Gasoven: stand 3-4

Keukenhulpmiddelen
Om dit appeltaart recept te maken heb je de volgende hulpmiddelen nodig:

  1. 24 cm springvormen 
  2. Mixer met deeghaken 
  3. Mengkom 
  4. Kwastje 

Ingrediënten
Controleer voordat je begint met het bakken van de appeltaart of je onderstaande ingrediënten in huis hebt:

Voor de bodem:

  1. 300 gram zelfrijzend bakmeel
  2. 200 gram roomboter of margarine (kamertemperatuur)
  3. 160 gram witte basterdsuiker
  4. Snufje zout

2/3 losgeklopt ei

Voor de vulling:

  1. 1 kg jonagold
  2. 50 gram suiker
  3. 2 a 3 theelepels kaneel
  4. 75 gram rozijnen
  5. 1 eetlepel custard
  6. 1 eetlepel paneermeel

Voor de afwerking:

1/3 losgeklopt ei

Bereidingswijze van de lekkerste appeltaart

  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in kleine stukjes. Voeg hierbij de suiker en kaneel. Zet dit mengsel weg in een vergiet.
  • Wel de rozijnen in lauw water voor ca. 15 minuten en dep ze droog.
  • Roer de boter zacht en voeg de basterdsuiker toe.
  • Zeef het bakmeel en voeg dit samen met het zout en 2/3 ei toe.
  • Kneed dit geheel met de mixer met deeghaken tot een samenhangend geheel. Laat het deeg ca. 10 minuten rusten op een koele plaats.
  • Plaats het rooster iets onder het midden en verwarm de oven voor.
  • Vet de springvorm in en bestuif deze met bloem.
  • Bekleed met 3/4 van het deeg de bodem en de rand van de springvorm.
  • Strooi 1 eetlepel paneermeel over de bodem.
  • Voeg 1 eetlepel custard en de rozijnen toe aan het appelmengsel.
  • Vul de vorm met dit mengsel en druk dit aan.
  • Maak van het overige 1/4 deeg dunne reepjes en leg deze kruislings over het appelmengsel.
  • Bestrijk met een kwastje de reepjes en de rand met het resterende ei.
  • Bak de appeltaart in 75 minuten goudbruin.
  • Laat de appeltaart 1 uur afkoelen voordat de je de springvorm verwijderd.

Tips:

  • Schil de appels een aantal uur van te voren, meng ze met de suiker en zet ze in een zeef weg in de koelkast. Hierdoor gaat het vocht uit de appels en krijg de appeltaart een mooie harde bodem.
  • Vervang de zelfrijzend bakmeel door (volkorentarwe)meel met 1 zakje (16 gram) bakpoeder, voor een iets gezondere appeltaart.
0
Shares

Ontvang ook aanbiedingen en recepten en andere nieuwtjes

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: